Strandkarse
Strandkarse (Lepidium latifolium)
Strandkarse er en lidt grov, blågrøn plante, der bliver op til 100 cm. høj med en grenet stængel og savtakkede blade. Ved grunden er bladene langstilkede og spidst ægformede, på stænglen mere bredt lancetformede og ustilkede. Blomsterne er små med hvide, 1 mm. brede, kronblade, der sidder i små klaser i en rigtblomstrende top. De små, 2 mm. lange, frøstande eller skulper er nærmest ovale.
Planten er flerårig og blomstrer i juli – august. Efter blomstringen og hen til oktober sætter Strand-Karsen nye blade ved roden.
omkringfarende, så plant den et sted, hvor udbredelsesmulighederne er begrænsede. Den sjældne Grønbroget kålsommerfugl lever på Strand-karse.
Strand-Karse foretrækker lidt lerede strande og strandenge, strandvolde eller kraftigt tanggødede sandstrande. Den er udbredt på lækyster i den sydøstlige del af landet, f.eks. på Amager. I København træffes den ind i Kalveboderne og i inderhavnen. I øvrigt er den udbredt over det sydlige Europa og Middelhavsområdet helt over til Himalaya. Den er bestandsdannende, og, hvor forholdene er til det, kan den være nærmest fladedækkende.
Strand-Karse kaldes lokalt visse steder for Strandpeberrod, fordi roden tidligere blev indsamlet og brugt som peberrod. Bladene blev brugt i salat. Den blev dyrket både som køkkenurt og som lægeplante. Smagen i bladene er skarp som hos peberrod, men mere fyldig.
Strand-Karse er en af de mest spændende, glemte, spiselige planter. Især bladene er anvendelige. Brug de første nye blade i april måned i salater eller på smørrebrød. Senere, når bladmassen er blevet større, kan blade og bløde stængler blendes med lidt olie og bruges som wasabi til en dansk sushi eller som tilbehør til sprængt kød og f.eks. kylling. Blomsterne er fine som pynt og de grønne, umodne, frø som krydderi. Ud på efteråret kan man igen plukke friske nye blade fra roden. Til vinterbrug kan bladene blendes med olie og fryses ned i små portioner. Strand-Karse bør ligesom peberrod ikke varmes for meget op. Så mister den meget af den skarpe smag.
Hvor bølgerne gnaver i kysten kan man finde stumper af Strand-Karsens rodnet. Prøv at plante den i haven. Den gror som bare pokker og er meget
Led langs stranden i Kystagerparken og langs dæmningen fra Langhøjskolen rundt om Avedøre Holme.
Strandkarse-wasabi
- Pluk et par håndfulde strandkarseblade. Vælg de yngste og mest sprøde.
- Skyl dem og hak dem groft, inden du blender dem med en olie efter eget valg.
- Smag til med salt, lidt æble-eddike og en smule honning. Hvis bladene er meget grove, kan du evt. vælge at presse olien ud gennem en sigte og bruge den som den er eller som grundlag for en hjemmerørt mayonnaise.
- Spis strandkarse-wasabien til råmarineret fisk, sammen med skaldyr eller til koldt lyst kød.
Har du hang til bearnaisesauce, så prøv at blande lidt meget fint snittet strandkarse i lige inden serveringen