Vild viden!
Kom til et spændende foredrag om den nyeste forskning inden for biologisk genanvendelse af plantemateriale og bliv klogere på, hvordan termitsvampe kan få en afgørende betydning i fremtidens fødevareproduktion.
Professor Søren Rosendahl vil fortælle om sin egen forskning på området, bla. fra sine studier af svampedyrkende termitter i Vestafrika. Han vil komme ind på svampenes betydning i omsætning af plantemateriale og diskutere, hvordan vi kan udnytte svampene til en mere klimavenlig fødevareproduktion.
Professoren fortæller:
“De fleste har erkendt, at vi anvender store mængder energi i vores produktion af fødevarer. Et af problemerne er, at det kun er en lille del af planteproduktionen, der kan anvendes som fødevarer; resten bliver destrueret eller komposteret. Visse myrer og termitter har løst problemet med energioptimering, ved at de har kultiveret svampe, som kan nedbryde alle typer plantemateriale fuldstændigt og omdanne det til proteinrigt føde. Vi har ikke en fuldstændig forståelse af, hvordan svampene er i stand til at omdanne meget komplekse forbindelser, men meget tyder på at selve symbiosen er en del af forklaringen.”
Foredraget henvender sig til alle, der er interesseret i klimavenlig omstilling eller i hvordan naturen selv er med til at give løsninger på klimaudfordringerne. I slutningen af foredraget er der mulighed for at stille spørgsmål til Søren.
Søren Rosendahl er professor i økologi og evolution på Københavns Universitet og Ridder af Dannebrog.